Förbered rösten: Andas och svälj

RetorikÄmne
<20 minTid
KonferensMöteSkolklassWorkshopPassar till
1-55-1010-2020-40>40Gruppstorlek
Denna övning är till för att snabbt förbereda din röst för att tala högt och tydligt, och används ofta av skådespelare och artister. Övningen dämpar nervositet och gör din röst tydligare och mer avslappnad.

Denna övning är till för att snabbt förbereda din röst för att tala högt och tydligt, och används ofta av skådespelare och artister. Övningen dämpar nervositet och gör din röst tydligare och mer avslappnad. Övningen är bra att utföra innan du ska tala inför publik eller innan du ska påbörja ett viktigt samtal.

  1. Sätt händerna för öronen och sträck ut armbågarna så att de pekar iväg från kroppen. I denna position bör bröstet öppnas upp och du kommer känna att lungorna får mer rum att utvidgas i.
  2. Blunda och ta fyra djupa andetag genom att andas in genom näsan och ut genom munnen. Lyssna på luften som strömmar in och ut ur lungorna.
  3. Efter du har tagit andetagen, låt armarna falla ner vid din sida medan du fortsätter att blunda. Vänd upp huvudet som att du skulle titta rakt upp i himlen. Svälj tre gånger i denna position. Om du har svårt att svälja kan det underlätta att ha lite vatten tillgängligt som du kan dricka.
  4. Vrid ner huvudet långsamt och öppna ögonen så att du tittar rakt fram. Börja prata. Om du utför övningen långsamt bör du märka att din röst naturligt är tydligare och volymen är högre än innan. Det kan också hända att tonen på din röst blivit något lägre än tidigare.

TIPS!
För att få en mer talfärdig röst med friska och avslappnade
stämband kan du göra den här övningen varje morgon när
du stigit upp ur sängen.